Wyhoduj i zjedz! Warzywa, owoce i zioła na balkonie

O wydaniu własnej książki myślałam już jakiś czas. Jednak wciąż wygrywały wątpliwości – przecież na rynku jest tyle świetnie wydanych książek o ogrodnictwie! Cóż ja mogę wnieść nowego? Wtedy w marcu 2017 otrzymałam telefon od wydawnictwa Znak. Spotkałam się z Martą (która później miała sprawować opiekę redakcyjną nad moją książką) w parku Chopina w Gliwicach. Było ciepło, świeciło słońce, trawnik usłany był kwitnącymi krokusami. Od słowa do słowa doszłyśmy do wniosku, że pomysł jaki w naszej rozmowie zaczął kiełkować, mógłby naprawdę zainteresować Czytelników.

Musicie wiedzieć, że „Wyhoduj i zjedz” nie jest typowym poradnikiem ogrodniczym. Oczywiście – znajdziecie tam porady jak zacząć uprawiać własne warzywa, owoce i zioła na balkonie, jak je pielęgnować, czy jak ustrzec się szkodników i chorób. Ale w tej książce znajdziecie też dużo więcej.

Zabiorę Was w podróż w swoje własne dzieciństwo. Opowiem Wam jak wysiłki moich Rodziców sprawiły, że obecnie co roku na moim balkonie można znaleźć przynajmniej 10 różnych odmian pomidorów. Razem ze mną poczujecie tęsknotę za prawdziwym smakiem i zapachem dojrzewającego w słońcu pomidora, w towarzystwie niezwykle aromatycznej bazylii i innych ziół. Zobaczycie też, jak wiele odmian różnych roślin jadalnych utraciliśmy w pogoni za tańszą żywnością oraz jak ogromne mogą być tego konsekwencje. Podpowiem również jak zaangażować najmłodszych do zabawy w ogrodnictwo oraz jak zaprojektować balkon jako bezpieczną przestrzeń dla naszych czworonożnych przyjaciół.

Mam ogromną nadzieję, że ta książka nie będzie dla Was tylko zbiorem porad, ale również odskocznią od codzienności. Że z tą książką chętnie usiądziecie na swoim balkonie, popijając smaczną kawę. Może nawet pod koniec sezonu skusicie się na to by dodać do tej kawy kwiaty lawendy? A deser lodowy udekorujecie listkami mięty i bazylii cytrynowej. Oczywiście to wszystko po tym, jak na śniadanie zjecie sałatkę z listków zerwanych na własnym balkonie, udekorowanych żółtymi, czerwonymi i zielonymi pomidorami.

To jak? Jesteście gotowi by wyruszyć ze mną w aromatyczną podróż wśród pomidorów, bazylii i innych roślin jadalnych? 🙂

Książkę od 9 maja 2018 możesz kupić w księgarniach w całej Polsce!